Volgend jaar gaat onze basispakket veranderen, onze zorgverzekering zal extra medicijnen en behandelingen gaan opnemen in de basiszorg. Met name mensen die lijden aan borstkanker, maagkanker en SLE kunnen hier een groot voordeel uithalen. De kraamzorg blijft waar het nu is en zal niet uit het basispakket verdwijnen. Dit zijn besluiten die zijn gemaakt na lange onderhandelingen binnen de Tweede Kamer. Alle veranderingen zorgverzekering 2016 op een rijtje.
Het basispakket
Behandelingen met een grote prioriteit worden nu gedekt. Het maakt dus niet uit welk bedrag je betaald voor een zorgverzekering, deze kosten worden vergoedt. Het ministerie van Volksgezondheid zal elk jaar opnieuw een balans opmaken en besluiten welke behandelingen deze ‘hoge prioriteit’ krijgen. De zorgverzekering ligt al tijden zwaar onder vuur, zeker nadat bekend werd gemaakt dat gehoorapparaten en woning aanpassing niet meer gedekt zouden worden. Dit ging van kwaad tot erger toen hetzelfde besluit werd gemaakt over slaapmiddelen en rollators.
Het basispakket dekt specialistische zorg, verloskundige en de huisarts. Overnachten in het ziekenhuis en het vervoer worden gedekt. Maar ook de kraamzorg, bepaalde medicatie, geestelijke hulp (ook eerstelijnspsycholoog), geestelijke hulp en medische hulpmiddelen. Wanneer je last hebt van een chronische aandoening, zal de fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling worden betaald. Logopedie, ergotherapie, dieetadvies, tandheelkundige zorg en een kunstgebit ook. Kom je maar niet van het roken af? Dan wordt hulp geboden en betaald door de zorgverzekeraar.
Toch nog kraamzorg!
Het was wikken en wegen, maar uiteindelijk is de kraamzorg toch opgenomen in het basispakket. Het was een bepaalde tijd onduidelijk of de kraamzorg ook in het volgende jaar zou worden meegenomen, maar minister Schippers brak de ban.
Plastische chirurgie
De Tweede Kamer heeft lange tijd gediscussieerd of de plastische chirurgie wel in het basispakket kon worden verwerkt. Toch zit er een strenge regel aan de vergoeding, een specialist moet eerst beslissen of er wel directe noodzaak is voor de ingreep. Zo niet? Dan gaat het feest helaas niet door.
Nieuw in het basispakket
Volgend jaar gaat het nieuwe basispakket van kracht. Bepaalde medicatie en behandelingen zijn nieuw binnen het pakket, zoals de behandeling van chronische clustur hoofdpijn. Maar ook de behandeling voor erfelijke vorm van borstkanker, de behandeling van maagkanker en behandeling met tumor infiltrerende lymfocyten.
Afvallers voor het nieuwe basispakket
Maar niet alles kan worden meegenomen in het basispakket. Sacrale neurostimulatie, Sativex, Bronchitol, Versatis en Contralum Ultra zijn niet toegelaten en worden dus niet door de zorgverzekeraar betaald.