Zorgverzekering voor kinderen

De zorgverzekering voor kinderen verschilt in Nederland op verschillende vlakken ten opzichte van de zorgverzekering voor volwassenen. Bepaalde dekkingen waar volwassenen een aparte polis voor moeten afsluiten zijn voor kinderen standaard in de basisverzekering inbegrepen. Daarnaast is het ook zo dat inwoners van Nederland tot aan de leeftijd van 18 jaar premievrij de zorgverzekering kunnen afsluiten. Je bent met andere woorden wel verzekerd tegen allerhande medische kosten, maar je dient geen maandelijkse verzekeringspremie te betalen. Van zodra de jongere in kwestie meerderjarig is dient hij echter wel over te stappen naar een individuele zorgverzekering waarbij de zorgpremie wel verschuldigd is. Hoe dan ook, wil je graag meer te weten komen over de zorgverzekering voor kinderen? Aarzel dan niet langer en ontdek er snel alles over in dit artikel!

Gratis meeverzekerd in de basisverzekering

Allereerst helpen we graag even een algemeen misverstand de wereld uit. Veel mensen denken ook vandaag de dag nog steeds dat de basisverzekering niet verplicht is voor mensen jonger dan 18 jaar. Dat is natuurlijk niet het geval. De Nederlandse wet stelt duidelijk dat iedere inwoner van Nederland alsook iedereen die in het land werkt verplicht over de basisverzekering dient te beschikken. Dat geldt dan ook niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen, zelfs reeds vanaf het eerste levensjaar. Toch wil dit niet zeggen dat kinderen een aparte zorgverzekering moeten afsluiten. Tot aan de leeftijd van 18 jaar worden kinderen immers gratis meeverzekerd in de verplichte zorgverzekering. Dit gebeurt premievrij. Hetzelfde geldt ook in het geval de ouders over een aanvullende zorgverzekering beschikken. Ook dan worden kinderen dus gratis meeverzekerd tot aan de leeftijd van 18 jaar. Let wel, van zodra de jongere in kwestie deze leeftijd heeft bereikt is het erg belangrijk om de zorgverzekering individueel af te sluiten. Vanaf dat ogenblik zal uiteraard ook de zorgpremie maandelijks moeten worden betaald.

Speciale tandartsverzekering voor kinderen of niet?

Van de gewone basisverzekering voor volwassenen weten we dat deze alleen standaard en urgente medische zorgverlening indekt. Met andere woorden, wanneer je een bezoek moet brengen aan de tandarts, dan dien je zelf in deze kosten te voorzien. Wanneer het om kinderen gaat is dat niet het geval. Kinderen hebben tijdens de eerste tien à vijftien jaar van hun leven regelmatig nood aan een bezoekje aan de tandarts. Alleen op die manier zorgen ze er voor dat hun tanden gezond en mooi vormgegeven blijven. Kinderen dienen echter niet over een aanvullende zorgverzekering te beschikken om tandartskosten te laten verzekeren. Deze worden tot aan de leeftijd van achttien jaar namelijk gratis meeverzekerd in de standaard en verplichte basisverzekering. Let op, dit is een polis die alleen voor kinderen geldt. Met andere woorden, wil je ook als ouder kunnen rekenen op een al dan niet volledige terugbetaling bij tandarts gerelateerde kosten, dan zal je wel verplicht zijn om daarvoor een beroep te doen op een aanvullende zorgverzekering.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.