Zorgverzekering online afsluiten

Iedereen in Nederland is verplicht om zich te verzekeren van goede zorg door een zorgverzekering af te sluiten. Er zijn allerlei soorten zorgverzekeraars die allemaal verschillende zorgverzekeringen aanbieden. Het verschil zit hem in de voorwaarden. Hoe meer een zorgverzekering vergoed, hoe duurder hij is. Het is dus belangrijk om de juiste zorgverzekering voor jouw eigen situatie te vinden.

Basisverzekering

Wanneer je 18 jaar of ouder bent dien je een zorgverzekering te hebben. De kosten voor deze zorgverzekering worden ieder jaar opnieuw berekend. Ook de inhoud van de verzekering kan per jaar verschillen. Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is bij ieder aanbieder en iedere zorgverzekering hetzelfde. Dit is in Nederland wettelijk vastgelegd.

Met de basisverzekering ben je verzekerd voor onder andere zorg bij een huisarts. Daarnaast vallen behandeling en verblijf in het ziekenhuis binnen de basisverzekering. Ook geneesmiddelen worden door de basisverzekering vergoed. Verder valt psychologische hulp binnen deze verzekering. Ook verloskundige hulp en kraamzorg bij en na zwangerschap worden door deze basisverzekering gedekt. Tot slot is ook tandheelkundige zorg tot 18 jaar in dit pakket meegenomen.

In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering kun je altijd terug vinden wat je verzekering dekt en tot welk bedrag de kosten gedekt zijn. Zo worden bepaalde behandelingen een x aantal keer vergoed en ook wordt er soms een eigen bijdrage gevraagd. Het basispakket is dus wettelijk vastgelegd, waardoor de overheid ieder jaar bepaald wat er dat jaar binnen het basispakket zal vallen.

Aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Deze verzekering komt nog eens bovenop de basisverzekering. De basisverzekering vergoed natuurlijk niet alles, maar dit kan aangevuld worden met de aanvullende verzekering. Het is verstandig om een dergelijke verzekering af te sluiten wanneer je hoge zorgkosten verwacht, of weet dat je bepaalde zorg nodig hebt. Een aanvullende verzekering kan je onder andere verzekeren voor tandartskosten, zorg in het buitenland, allerlei therapieën en orthodontie voor kinderen.

Je kunt vaak zelf het best beslissen of je aanvullende verzekeringen nodig hebt of niet. Wanneer je kerngezond bent heb je een aanvullende verzekering eigenlijk niet nodig. De meest noodzakelijk zorg wordt namelijk al gedekt in de basisverzekering. Je kunt er echter voor kiezen om voor iets meer zekerheid te gaan en toch een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Je loopt bijvoorbeeld een extra hoog risico wanneer je op leeftijd bent, veel sport of weet dat je vaak kwaaltjes hebt.

Het is wel van belang om goed na te gaan wat precies vergoed wordt door de aanvullende verzekering. Vaak worden maar een x aantal behandelingen vergoed, of vergoed de verzekeraar maar tot een bepaald bedrag. De voorwaarden kun je altijd terug lezen in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Eigen risico en eigen bijdrage

Iedere verzekering heeft een eigen risico. Dit is een bepaald bedrag, wat je zelf betaald wanneer er kosten voor zorg gemaakt worden. Wanneer je kosten hoger zijn dat dit eigen risico, zal de zorgverzekering de rest van de kosten betalen. Er zijn echter een aantal situaties die uitgezonderd zijn van dit eigen risico. Voor deze situaties of behandelingen hoef je dus geen eigen risico te betalen. Dit zijn onder nadere de zorg door de huisarts, tandheelkundige zorg tot 18 jaar, verloskundige zorg, kraamzorg, bruikleenartikelen, de griepprik voor risicogroepen en gratis bevolkingsonderzoeken zoals het onderzoek naar borstkanker.

De hoogte van het eigen risico kan je zelf ieder jaar zelf bepalen. Er zal altijd een minimum eigen risico zijn. Je kunt er echter voor kiezen om een hoger eigen risico te nemen, waardoor de maandpremie voor je zorgverzekering lager wordt. Dit is bijvoorbeeld verstandig wanneer je jong en gezond bent. Je verwacht dat weinig tot geen zorgkosten te maken en kunt op deze manier wat geld besparen. Er is overigens ook een maximum hoogte van het eigen risico, om te voorkomen dat mensen met een torenhoge rekening voor de zorg komen.

Naast je eigen risico kan het ook zo zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen over de zorg die door de basisverzekering wordt vergoed. Je betaald dus een bepaald deel van de zorg uit eigen zak. Dit geldt onder andere voor hulpmiddelen zoals een hoortoestel, een gebitsprothese, bepaalde geneesmiddelen, bijzondere tandheelkunde boven de 18 jaar, zittend ziekenvervoer, verloskundige zorg en kraamzorg. Het bedrag dat na de eigen bijdrage over blijft telt overigens mee voor het eigen risico.

Kosten van een zorgverzekering en verzekeringen vergelijken

De kosten voor de zorgverzekering verschillen ieder jaar. In het laatste kwartaal van ieder jaar worden de kosten voor de verzekeringen van het jaar daarna bekend gemaakt. Dit is het moment waarop je verschillende zorgverzekeringen kunt gaan vergelijken.

Bedenk eerst goed welke verzekering je eigenlijk nodig hebt, alvorens je gaat vergelijken. Zo kun je je niet laten verleiden om aanvullende verzekeringen af te sluiten voor punten die in jouw situatie niet van belang zijn.

Vervolgens kun je online de verschillende zorgverzekeringen vergelijken. De zorgverzekeraars geven op de website aan wat de kosten zullen zijn. Ook hebben ze vaak een handige tool waarmee je de kosten eenvoudige zelf kunt berekenen.

Er zijn ook websites en partijen die zorgverzekeringen voor je vergelijken. Dit kan erg handig zijn. Wel is het belangrijk om zelf altijd nog even na te gaan of de vergoedingen aansluiten op jouw persoonlijke situatie. Deze websites weten immers niet wie je bent en ook niet precies wat je nodig hebt.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.