Zorgverzekering gesponsort door zorgverzekeraar

Menzis en CZ moeten diep in de reserves tasten om de premie betaalbaar te houden.

Menzis:

De ruim 2 miljoen verzekerden van Menzis gaan volgend jaar 107 euro per maand betalen voor hun zorgverzekering. Dat is 2,75 euro per maand meer dan de premie in 2015. De premie voor de aanvullende verzekering blijft hetzelfde, de dekking ook.

Menzis moet diep in de reserves tasten om de premie betaalbaar te houden, erkent financieel directeur Frank Janssen. Per verzekerde ‘subsidieert’ Menzis de premie in 2016 met 185 euro per jaar. Dat kost de verzekeraar 312 miljoen euro. Zonder subsidie zou de maandelijkse premie volgend jaar 15,40 euro per maand hoger zijn. Alle verzekeraars gebruiken hun spaarpot om de premie betaalbaar te houden.

Menzis verwacht dat de premie over twee jaar, in 2018, fors omhoog moet omdat dan de spaarpot leeg raakt en het resterende geld nodig is om financiële tegenvallers op te vangen. De premie stijgt vanaf 2018 mogelijk met 15 tot 20 euro per maand. De hoogte hangt af van welke zorg in 2018 in de basisverzekering valt.

Bij Menzis is het verschil tussen een gewone naturapolis en de goedkopere Basis Voordelig-polis enorm. Bij deze laatste polis krijg je onder andere een lagere vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg, maar hiervoor betaal je maar liefst 195 euro premie minder. Op de gewone naturapolis van Menzis kun je overigens nog wel korting via je werkgever krijgen. Op de Basis Voordelig niet.

CZ

De premie van zorgverzekeraar CZ stijgt in 2016 met 4,45 euro per maand naar 104,95 euro. Het gaat om de premie voor de meest gekozen natura basisverzekering van CZ, de CZ Zorg-op-maatpolis.

De Tilburgse zorgverzekeraar komt niet uit op de stijging van 7,7 procent die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eerder voorspelde, maar op 4,4 procent. Volgens CZ komt dit door het beheersen van de zorgkosten en de inzet van 500 miljoen euro uit de eigen reserves.

De stijging van 4,4 procent zorgt ervoor dat de premie voor de meest gekozen natura basisverzekering van CZ (de Zorg-op-maatpolis) volgend jaar met een verhoging 4,45 euro op 104,95 euro komt.

OHRA

De basispremie bij OHRA stijgt van 100,74 euro naar 105,37 euro.

Verschil in premie zorgverzekering

Het veschil tussen de goedkoopste en de duurste zorgverzekering waarvan de premies nu bekend zijn, is meer dan 200 euro. De verwachting is dat de verschillen dit jaar op zullen lopen tot ruim 300 euro per jaar.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.