Zorgverzekering en negatief BKR

Zorgverzekeringen worden steeds duurder en duurder. Al verstrekt de Nederlandse overheid zorgtoeslag aan de mensen met een lager inkomen, de kosten voor een bezoek aan de huisarts of tandarts moeten tot een bepaald bedrag eerst zelf betaalt worden. Dit is het Eigen Risico van verzekerden. Het komt maar al te vaak voor dat Nederlanders hun maandelijkse premie voor de zorgverzekering niet meer kunnen betalen. Een flinke achterstand is zo opgelopen en de incassokosten maken het dan extra lastig om deze schulden terug te betalen. Wordt je geregistreerd bij het BKR wanneer je een flinke achterstand hebt opgelopen of zelfs bent afgesloten? Of kom je op een zwarte lijst te staan?

Zorg 468x60

Geen negatief BKR

Maak je geen zorgen over een eventuele negatieve BKR-registratie door de zorgverzekeraar. Een zorgverzekering wordt niet aangemerkt als lening en daardoor kunnen zorgverzekeraars geen deelnemer zijn van het BKR. Het doorgeven van schulden c.q. achterstanden is daardoor niet mogelijk. Ook wanneer je ooit voor een langere periode geen zorgpremie hebt betaalt of afgesloten bent geweest, hoef je je bij een nieuwe aanmelding bij een andere verzekeraar geen zorgen te maken. Zij kunnen geen BKR-gegevens inzien en daarom geen toetsing doen. Wel kun je bij ernstige betalingsproblemen op de z.g. ‘zwarte lijst’ komen te staan.

De zwarte lijst van zorgverzekeraars

Wanneer een zorgverzekeraar mensen afsluit (dat komt alleen voor bij ernstige betalingsachterstanden) plaatst men deze op een zwarte lijst. Andere zorgverzekeraars kunnen je dan als klant weigeren. Dit betekent niet dat je nergens meer een verzekering kunt afsluiten maar je wordt wel gedwongen om je bij een speciale zorgverzekeraar aan te sluiten. Het grootste nadeel hiervan is dat je opeens veel meer premie gaat betalen en de premieschuld die je had openstaan bij de vorige verzekeraar, betaal je in kleine beetjes terug. De zwarte lijst van zorgverzekeraars is beter bekend als ‘Het Zorginstituut Nederland’. Dit instituut houdt een gedeelte van je inkomen in en daarvan wordt de zorgpremie betaalt. Ook wanneer je schulden hebt wordt de premie gewoon op jouw inkomen ingehouden. Laat het daarom nooit zover komen dat je achterstanden bij je zorgverzekeraar opbouwt. Vroeg of laat ga je er nog meer op achteruit. Probeer het liefst zo snel mogelijk een betalingsregeling te treffen of zorg ervoor dat je meer inkomsten krijgt of geld overhoudt. Ga besparen op zaken die geld kosten maar die je niet perse nodig hebt. Of neem een extra bijbaantje. Je kunt ook op de kosten van je zorgverzekering besparen door alleen een basispakket af te sluiten en gezond te leven.

Nagaan of ik op de zwarte lijst sta

Informeer bij je huidige zorgverzekeraar hoe je kunt controleren of je op de zwarte lijst staat. Meestal ben je daar vooraf wel over geïnformeerd. Deze lijst is door alle verzekeraars in te zien. Voor het aanvragen en afsluiten van een lening heeft plaatsing op deze lijst echter geen nadelige gevolgen.

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.