De dekkingen waar de verplichte basisverzekering over beschikt mogen dan bijzonder interessant zijn, lang niet iedereen kan de hoge zorgpremie zomaar betalen, in tegendeel. Gezinnen die slechts over een beperkt inkomen beschikken hebben ieder jaar opnieuw de grootste moeite met het betalen van de verzekeringspremie die hun basisverzekering met zich meebrengt. Gelukkig bestaat er voor deze gezinnen een interessante oplossing onder de vorm van de zorgpremie. Deze premie kan worden toegekend aan mensen die het financieel alles behalve eenvoudig hebben. Uiteraard is de zorgpremie namelijk niet de enige vaste kost waar je in het dagelijks leven rekening mee dient te houden. Andere vaste kosten zoals met name water, elektriciteit en benzine kunnen eveneens een grote impact hebben op je financiële situatie. Hoe dan ook, wil je graag meer te weten komen over de Nederlandse zorgtoeslag en of je hiervoor in aanmerking kan komen? Aarzel dan niet langer, lees snel verder en ontdek er nu alles over!

Wanneer kom ik in aanmerking voor de zorgtoeslag?
Om in aanmerking te komen voor de zorgtoeslag dien je met verschillende factoren rekening te houden. In eerste instantie is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat je voor het aanvragen van de zorgtoeslag minimum 18 jaar of ouder moet zijn. Dat is ook niet meer dan normaal aangezien jongeren zijn vrijgesteld van de premie en deze dus niet moeten betalen tot aan de leeftijd van 18 jaar. Daarnaast wordt er ieder jaar opnieuw een inkomensgrens bepaald. Deze inkomensgrens mag niet overschreden worden. Voor alleenstaanden dient het inkomen dan ook op moment van schrijven (2014) lager te zijn dan 28.482 euro per jaar. Voor partners die samenwonen wordt dat bedrag opgetrokken tot 37.145 euro per jaar. Daarnaast wordt er eveneens rekening gehouden met het persoonlijk vermogen van de aanvragers. Ligt dat vermogen hoger dan 102.499 euro voor alleenstaanden of 123.638 euro voor partners, dan zal iedere aanvraag voor het verkrijgen van de zorgpremie automatisch worden geweigerd.

Zorgtoeslag aanvragen
Belangrijk om weten is dat je de zorgtoeslag slechts één enkele keer dient aan te vragen. Heb je deze aangevraagd, dan zal je jaarlijks een document ontvangen waarop staat te lezen hoeveel je over het voorbije jaar zal ontvangen aan toeslag. Hoe lager het inkomen is waar je over beschikt, des te hoger de zorgtoeslag is. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat eventuele wijzigingen in de financiële situatie duidelijk aangegeven moeten worden. Het kan bijvoorbeeld zomaar gebeuren dat je door een promotie op het werk plots meer gaat verdienen waardoor je niet langer of beperkter van de zorgtoeslag kan genieten. Het is zeer belangrijk om dit tijdig aan te geven. Verder kan de zorgtoeslag voor het voorbije jaar slechts tot 1 september van het daarop volgende jaar worden aangevraagd. Voor het jaar 2014 geldt dus dat de zorgtoeslag aangevraagd moet worden voor 1 september 2015.

Veranderingen zorgtoeslag 2015
Het kabinet heeft aangekondigd dat er in 2015 behoorlijk wat zal veranderen voor mensen die momenteel zonder probleem de zorgtoeslag ontvangen. Het inkomen dat een gezin mag verdienen wordt namelijk drastisch verlaagd. Huishoudens die over een inkomen van meer dan 2450 euro per maand beschikken zullen automatisch de zorgtoeslag verliezen. In het jaar 2014 kon er voor dergelijke inkomens nog een toeslag aangevraagd worden ter waarde van 450 euro op jaarbasis. Deze toeslag komt bij verdiensten hoger dan 2450 euro dus te vervallen. Naar schatting treft deze aangescherpte maatregel ongeveer 350.000 Nederlandse huishoudens. Zij konden tot dusver rekenen op de toeslag omdat de zorgpremie in combinatie met het eigen risico een te grote invloed had op hun inkomen. Dat is vanaf volgende jaar dus niet langer het geval. Gezinnen met een lager inkomen dan 2450 euro per maand zullen uiteraard wel nog steeds kunnen genieten van de zorgtoeslag.

Veranderingen zorgtoeslag 2018
De zorgtoeslag voor de minima stijgt aanzienlijk in 2018. Alleenstaanden krijgen er tot 131 euro per persoon bij en meerpersoonshuishoudens kunnen zelfs rekenen op 194 euro extra. Dat blijkt uit de Rijksbegroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) die dinsdag tijdens Prinsjesdag is gepubliceerd.

Eerder was al bekend dat premie van de basisverzekering naar verwachting met 6 euro per maand stijgt en het eigen risico blijft in 2018 gelijk (lees: 385 euro). Informateur Zalm heeft dit bevestigd, ondanks eerdere berichten na Prinsjesdag.