Zorgsector meer dan 3 miljard euro over, maar zorgpremie stijgt

De zorgpremie kan makkelijk tientallen euro’s naar beneden, vindt de Consumentenbond. De vier grote verzekeraars hebben 9,7 miljard euro in kas, 5,8 miljard meer dan wettelijk verplicht is.

Uit onderzoek van de bond blijkt verder dat Achmea, CZ, Menzis en VGZ, samen goed voor 90 procent van de markt, vorig jaar opnieuw meer winst hebben gemaakt: 1,4 miljard euro in totaal. Dat is 16,8 procent meer dan in 2012.

‘Bedrag moet terug naar verzekerden’
De bond vindt dat er een einde moet komen aan de oppotdrift en pleit voor lagere zorgpremies. De verzekeraars hebben in 2013 per zorgverzekerde 116 euro winst gemaakt. Op alleen de basispremie gaat het om een winst van 84 euro. ‘Dat bedrag moet terug naar verzekerden,’ vindt Sandra de Jong van de Consumentenbond. Volgens de bond kan de zorgpremie nog wel verder omlaag.

Verzekeraars zetten al jaren in op fraudebestrijding, zorgverspilling en een inkoopbeleid voor goedkopere medicijnen. Dat betaalt zich inmiddels uit.

De komende jaren krijgen zorgverzekeraars wel te maken met strengere normen en extra taken, onder meer door de overheveling van de AWBZ naar de nieuwe Zorgverzekeringswet. Daarvoor hebben ze meer reserves nodig.

‘Maar zelfs als wij met die ruimere normen rekenen is er meer dan 3 miljard euro over,’ stelt De Jong. Het ministerie van Volksgezondheid schatte onlangs dat de zorgpremie voor komend jaar juist stijgt met 114 euro per jaar.

Zorgverzekeraar DSW maakte gisteren bekend de basispremie in 2015 niet te verhogen. De andere verzekeraars hebben hun nieuwe tarieven nog niet bekendgemaakt.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.