Zorgpremie moet omlaag, verzekeraars zijn steenrijk!

De zorgpremie volgend jaar omhoog? Geen denken aan, zeggen de Consumentenbond, de Patiëntenfederatie en politieke partijen. Zorgverzekeraars moeten stoppen met het oppotten van recordwinsten en juist de premie verlagen, claimen zij. Het grote premie jagen is begonnen.

Omlaag met die premie, weg met de oppotdrift! Vorig jaar opende de Consumentenbond het vuur op de zorgverzekeraars. Er moest een eenmalige verlaging van de zorgpremie komen van 300 euro. Dat kon gemakkelijk, vond de bond, afgezet tegen de 4 miljard euro die verzekeraars in de reservepot hebben zitten.

Het offensief deed stof opwaaien. 60.000 mensen tekenden de petitie van de Consumentenbond.

Of het kwam door de maatschappelijke druk is lastig te zeggen, maar een ding is zeker: het had effect. Rond Prinsjesdag leek het er nog op dat de basispremie omhoog zou gaan, maar in het najaar voerden de verzekeraars toch een kleine verlaging door. Geen 300 euro, wat was gevraagd, maar wel ruim 80 euro. Toch leuk, voor de verzekerden.

Premie jagen
Het premie jagen lijkt weer te zijn losgebrand. De premie voor een basisverzekering stijgt volgend jaar met 120 euro, berichtte het AD gisteren. De Consumentenbond, de Patiëntenfederatie en enkele politici schreeuwen moord en brand: de premie moet omlaag, niet omhoog.

Ze wijzen op de hoge buffers: sommige verzekeraars hebben het dubbele achter de hand van wat ze volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank minimaal moeten aanhouden.

‘Onbegrijpelijk’
‘Onbegrijpelijk’, reageert Sandra de Jong van de Consumentenbond op het bericht over de premiestijging. ‘We hadden juist verwacht dat de basispremie dit jaar zou dalen. En niet alleen vanwege de hoge buffers, maar ook omdat de verzekeraars vorig jaar geld flink wat hebben bespaard met fraudebestrijding: ruim 350 miljoen euro. En ook het sturen op de inkoop van goedkopere medicijnen heeft de afgelopen jaren tot wel 900 miljoen geld in het laatje gebracht.’

Ook de politiek voert de druk op verzekeraars weer op. Er ligt veel te veel dood geld op de plank, vinden verschillende partijen. Reinette Klever, Tweede Kamerlid voor de PVV: ‘De zorgverzekeraars hebben voor zo’n 4 miljard euro aan overtollige reserves op de plank liggen. Dan is het niet meer dan normaal dat dit geld wordt terugbetaald aan premiebetalers. Als ze dat doen, dan zou de zorgpremie omlaag kunnen met 350 euro.’ PvdA en SP sluiten zich daarbij aan.

Voorbarig
De verzekeraars vinden alle kritiek maar voorbarig en ongefundeerd geschreeuw: de definitieve premie wordt pas in het najaar duidelijk en bovendien zijn ze al bezig met het verlagen van de buffers.

‘Vorig jaar hebben we de reserves al gebruikt om de premie te verlagen’, reageert woordvoerster Els Potma van CZ. ‘We hebben 2 miljard in de reservepot. Dat lijkt misschien veel, maar dat het dood geld is, is onzin’, reageert ze. ‘Stel dat we door ict-problemen 3 maanden lang geen premie kunnen innen, dan zijn we meteen door onze reserves heen. We geven namelijk 7,5 miljard per jaar uit aan zorg’, rekent ze voor.

Toch wil de zorgverzekeraar ook zelf de reserves afbouwen, naar eigen zeggen niet vanwege de druk vanuit de maatschappij, maar omdat CZ de buffers ook aan de hoge kant vindt. ‘We hopen dat het leidt tot een daling, maar het moet in elk geval de premiestijging dempen.’

Europese wetten
De hoge buffers zijn volgens Wouter Kniest van Zorgverzekeraars Nederland nodig wegens kapitaalseisen die worden gesteld door De Nederlandsche Bank. Die eisen worden straks ook nog eens opgehoogd uit hoofde van nieuwe Europese wetten. Daarnaast hebben de zorgverzekeraars geld opzijgezet voor nieuwe taken, zoals de wijkverpleging.

De Nederlandsche Bank laat zich er niet over uit of zorgverzekeraars geld moeten teruggeven. Eigen keuze, zegt woordvoerder Tobias Oudejans en voegt eraan toe: het is verstandig dat zij zich indekken voor risico’s en mogelijke veranderingen.

Verzekeraar VGZ vindt dat de critici wat meer vertrouwen moeten hebben. ‘Vorig jaar speelde eenzelfde discussie en vervolgens volgde er toen ook een brede premieverlaging’,’ stelt woordvoerder Dennis Verschuren.

Bron Ad 28-8-14 – 09:34

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.