Zorgpremie en eigen risico 2016 beide omhoog

Nederlandse verzekerden gaan in 2016 weer meer betalen voor de zorgpremie en het eigen risico. Naar verluidt zal de zorgpremie 2016 stijgen met ongeveer 7 euro per maand. Dat komt neer op een stijging van 84 euro op jaarbasis.
Verzekerden gaan ook weer meer betalen voor het wettelijk verplichte eigen risico. Het bedrag stijgt waarschijnlijk van 375 euro in 2015 naar 385 euro in 2016. We gaan dus tien euro op jaarbasis meer betalen. Dat blijkt uit verwachtingen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Stijging
Een stijging van de zorgpremie is nodig, omdat de zorgkosten in Nederland blijven stijgen. Toch zullen de zorgpremies niet explosief stijgen, omdat de overheid zelf al 12 miljard euro extra begroot heeft om de zorgkosten te beteugelen. Als de overheid niet zou bijspringen, zouden Nederlandse verzekerden volgend jaar 150 euro extra moeten betalen. Nu blijft dat bedrag steken op 84 euro per jaar.

Voor mensen met een laag inkomen is de stijging van de zorgpremie en het eigen risico een fikse tegenvaller. Ieder jaar hebben steeds meer moeite met het betalen van de zorgpremie en het eigen risico.

Schatting
De schatting van het ministerie van VWS komt voort uit de zogenaamde nominale rekenpremie. De basisverzekering is voor iedere zorgverzekeraar gelijk, maar de verzekeraar mag zelf de hoogte van de premie bepalen. De nominale rekenpremie ligt op 103 euro per maand, maar het is best mogelijk dat de verzekeraar een lagere of hogere premie vraagt. De zorgverzekeraars maken uiterlijk medio november hun nieuwe premies bekend voor de basisverzekeringen en de aanvullende zorgverzekering.

Het is mogelijk dat de zorgpremies niet zoveel stijgen als verwacht wordt. De zorgverzekeraars hebben namelijk financiële buffers en kunnen daardoor de zorgpremie lager houden.

Prinsjesdag
Tijdens Prinsjesdag – ieder jaar op de derde dinsdag van september – maakt de overheid meer duidelijk over de zorgkosten voor volgend jaar. Zo wordt de samenstelling van het basispakket bekend.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.