Verplichte zorgverzekering 18 jaar

Als je de memorabele leeftijd van 18 jaar bereikt, brengt dat grote veranderingen met zich mee. Je krijgt meer rechten, dan moet je denken aan auto rijden en het uitbrengen van een stem. Maar er komen ook een aantal verplichtingen om de hoek kijken. Een achttien jarige moet bijvoorbeeld een zorgverzekering afsluiten, dat is een verplichting. De meeste achttien jarige kiezen voor een basiszorgverzekering, dit is de goedkoopste optie. Wij hebben op een rijtje gezet hoe dit precies werkt en wat er allemaal bij komt kijken. Lees dit artikel goed met informatie over de zorgverzekering 18 jaar.

Regel het binnen dertig dagen

Je ouders hebben vanzelfsprekend een zorgverzekering en hier lift jij op mee tot je achttiende levensjaar. Maar wanneer de achttien jarige leeftijd bereikt zal worden, dan moet er een eigen zorgverzekering worden afgesloten. Hiervoor heb jij dertig dagen de tijd. Doe dit wel, want anders kan je tegen een torenhoge boete aanlopen.

Vergelijk en sluit af!

Het is relatief gemakkelijk om een zorgverzekering af te sluiten, maar probeer eerst eens te vergelijken. Er zijn verschillende aanbieders en verzekeringen. Bekijk welke zorgverzekering het allerbeste bij jou past, let zowel op prijs als jou eigen wensen. De prijzen kunnen redelijk ver uit elkaar liggen.

Overstappen

Een zorgverzekering kan normaal gesproken alleen in een bepaalde periode worden afgesloten, deze periode is van november tot aan januari. Maar misschien ben jij dan nog niet achttien geworden, ook daar is rekening mee gehouden. Voor een achttien jarige is het mogelijk om in elke maand van het jaar een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer jij eenmaal een zorgverzekering hebt, dan kan overstappen wel alleen in die periode worden gedaan.

Dezelfde zorgverzekering behouden!

Jarenlang ben jij meeverzekerd geweest met je ouders, maar daar is een einde aangekomen. Het is wel mogelijk om die verzekering te behouden. Vraag jezelf eerst af of dat wel een slimme zet is. Deze zorgverzekering kan duurder zijn, aangezien er een aantal aanvullende wensen in zijn opgenomen. Misschien heb jij deze wel helemaal niet nodig, dan is het slimmer om een eigen zorgverzekering af te sluiten tegen een lagere prijs.

Vast bedrag per maand

Elke maand zal er een vast bedrag moeten worden betaald, dit gebeurd via automatische incasso. Er zal een contract worden afgesproken van twaalf maanden. Kom je er financieel niet helemaal uit? Dan is het een mogelijkheid om zorgtoeslag aan te vragen, wat neerkomt op een toeslag van rond de zeventig euro per maand.
Verplicht eigen risico

Dit jaar is er een verplicht eigen risico van bijna vierhonderd euro, om precies te zijn 375 euro. Het komt erop neer dat wanneer er zorgkosten worden gemaakt, dat dit zelf betaald moet worden tot die hoogte. Hoe hoger het eigen risico is, hoe minder geld er betaald hoeft te worden over de zorgverzekering. Het is een risico, bepaal zelf of het de moeite waard is.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.