Binnen de tandheelkundige zorg is het belangrijk dat je de vergoedingen kent. Als je je zorgverzekering er bij neemt kun je zien wat er per jaar wordt vergoed aan tandheelkundige zorg. De basisverzekering is er om de tandheelkundige zorg voor kinderen tot aan de 18 jaar te vergoeden. De meeste behandelingen aan de tandarts worden dan vergoed. Bij volwassenen is dat echter een heel ander aspect want de tandheelkundige zorg zit niet in het basispakket. De chirurgische ingrepen en een uitneembaar kunstgebit worden wel vergoed uit het basispakket. Het kan zijn dat de bijzondere tandheelkundige zorg wel wordt vergoed, maar dat ligt er aan wat de klachten zijn en hoe alles is geregeld, per verzekering is dat ook heel anders vastgesteld.
De bijzondere tandheelkundige zorg
Wanneer je in een speciale situatie zit kan de tandheelkundige zorg uit het basispakket worden vergoed. Het kan zijn dat je een ernstige ontwikkelingsstoornis of een medische behandeling moet ondergaan en dan wordt het wel vergoed. Bij ernstige stoornissen of afwijkingen van de mond worden de meeste kosten van orthodontistische hulp en een implantaat vanuit de basisverzekering vergoed. Je moet er niet van vanuit gaan dat het altijd standaard is dat het wordt vergoed, het zijn echt zeldzame situaties wanneer de tandheelkundige zorg bij volwassenen vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Wanneer je bijzondere tandheelkundige zorg nodig hebt is het belangrijk dat je gaat kijken of je aan de eisen voldoet. Er kan per verzekering worden nagegaan wat de bijzondere tandheelkundige zorg inhoudt. Daarom is het goed dat je dat na gaat vragen of lezen wat er in jouw situatie vergoed gaat worden. Zo ben je op de hoogte en kom je niet voor vervelende financiële verrassingen te staan.
De aanvullende tandheelkundige zorg
Er kan altijd worden gekozen voor aanvullende tandheelkundige zorg. Je neemt dan niet alleen de basisverzekering maar je kiest ook voor de aanvullende verzekering. Je kunt dan per verzekeraar bekijken welke behandelingen er worden vergoed en hoeveel je dan per behandeling krijgt. Er is vaak toch een eigen risico en daarom is het vergelijken van de tandheelkundige zorg per verzekering wel aan te raden. In 2012 mochten tandartsen de tandheelkundige zorgkosten zelf vaststellen en dat zou drie jaar gaan duren. De tarieven zijn echter enorm gaan stijgen en dit experiment (tandartsen bepalen zelf de tarieven) is door de Tweede Kamer stopgezet. Vanaf 1 januari 2013 is dit weer teruggedraaid en zijn er weer vaste tarieven.
De tandheelkundige zorg regelen
Je kunt eens per jaar overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij. Daarom is het goed dat je gaat kijken welke tandheelkundige zorg je nodig hebt. Als je het afgelopen jaar niet zoveel tandheelkundige zorg nodig hebt gehad en je tanden waren in orde de laatste keer dat je de tandarts bezocht, dan kun je eens kijken wat er mogelijk is bij de verzekeringsmaatschappijen als je geen aanvullende verzekeringen afsluit. Zijn de kosten dan veel lager? Maar als je juist wel vaak tandheelkundige zorg nodig hebt gehad dan is het beter om de aanvullende verzekering af te sluiten en dan te vergelijken wat de poliskosten zijn voor de tandheelkundige zorg. Sluit een verzekering af die bij je aansluit, verzeker niet teveel maar ook zeker niet te weinig.
Meer info over mondzorg college voor zorgverzekeringen