Als het over de tandheelkundige zorg gaat, dan moet je natuurlijk meteen denken aan de tandarts. Dat is ook niet vreemd, omdat het woord tand erin voorkomt. Echter de meeste mensen denken niet erg graag aan een tandartsbezoek, door de soms pijnlijke ingrepen die gedaan moeten worden. Sommigen zijn erg bang voor een tandartsbezoek omdat ze vaak tijdens een controle te horen krijgen dat er een behandeling moet plaatsvinden, een gaatje, een nieuwe kroon, een wortelkanaalbehandeling enz. maar het kan ook zijn door verhalen van anderen, dat ze bang zijn geworden. Heb je echter flinke tandpijn, dan ben je blij dat je snel een afspraak bij de tandarts kunt plannen, die je vaak onder verdoving van de pijn af helpt. Voor anderen is het een reden om niet te kiezen voor tandheelkundige zorg, omdat zij vinden dat de kosten erg hoog op kunnen lopen. Maar het is juist belangrijk om een mooi en functioneel gebit te hebben. Iedere dag maken we er veel gebruik van om te eten. Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van tandheelkundige zorg. Tanden die ontbreken kunnen worden vervangen en als je een slecht gebit hebt kan dit weer mooi worden gemaakt. Ook scheve tanden kunnen aan worden gepakt met bijvoorbeeld facings. De gaatjes kunnen weer dicht worden gemaakt en alles kan pijnloos worden gevuld. Gele tanden kunnen worden gebleekt, dat kan er allemaal voor zorgen dat je gebit weer mooi wordt.

Kies voor tandheelkundige zorg
Een tandarts heeft een zware opleiding achter de rug voordat hij de tandheelkundige zorg mag verrichten. Bij de taken moet gedacht worden aan de reguliere behandelingen, mondhygiëne en het bleken van tanden. Zo zijn er nog meer handelingen die verricht mogen worden, maar voor sommige ingrepen is wat meer ervaring nodig, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een klikgebit, voor vaste prothesen of voor kronen en bruggen. Er zijn ook speciale tandheelkundige centra waar je terecht kunt voor tandheelkundige zorg.

De jeugd en tandheelkundige zorg
De tandheelkundige zorg kan zeker ook bij kinderen plaatsvinden. Zij gaan twee keer per jaar op controle en hebben nog melktanden, maar na verloop van tijd gaan ze van tanden wisselen. De blijvende tanden komen nu door, normaal gaat dat goed, maar het kan zijn dat er een tand verkeerd groeit, niet goed doorkomt of dat een kindje teveel heeft gesnoept en dat er een gaatje het (melk)gebit komt. Dan is het belangrijk dat dit snel wordt aangepakt en de tandarts kan een verdoving geven. Dit wordt niet altijd gedaan want bij een klein gaatje voel je het vaak niet. Voor kinderen is het prikje vaak vervelender dan even boren.

Tandheelkundig zorg jongeren 18 tot en met 21 jaar uit basispakket

Het kabinet heeft in het kader van bezuinigingen besloten de mondzorg voor de jeugd van 18 tot 22 jaar per 1 januari 2011 te schrappen uit het basispakket. Dit betekent dat de kosten voor tandheelkundige zorg voor de jeugd van 18 tot en met 22 jaar per die datum niet meer vergoed worden door de basisverzekering, maar hiervoor desgewenst een aanvullende tandheelkundige verzekering voor afgesloten kan worden. Tandheelkunde voor kinderen tot 18 jaar blijft verzekerd via de basisverzekering*. * met uitzondering van kronen en bruggen en de kosten voor een beugel.

Volwassen en tandheelkundige zorg
Volwassenen houden zich steeds meer bezig met het financiële plaatje van de tandheelkundige zorg. Dit komt omdat ze precies en vooraf willen weten welke behandelingen er (geheel of gedeeltelijk) worden vergoed. Het is dan ook aan te raden om bij de vergoedingen van je eigen zorgverzekering te kijken. Dit kan per polis wisselen en het is ook afhankelijk van welke verzekeringen je hebt, aanvullende tandheelkundige zorg of niet? Als je geen goede tanden hebt is het aan te raden wel de aanvullende tandheelkundige zorg te nemen, vaak kost je dat maar een paar euro in de maand meer. De grootste kosten worden dan wel voor je betaald en dat is wel prettig als je veel en hoge rekeningen krijgt van de tandheelkundige zorg.

Zorgverzekering met uitgebreid aanvullend pakket voor de tandarts