Het overstappen naar een andere zorgverzekering is geen gemakkelijke keuze. U wilt graag een lagere maandpremie, maar daarnaast wilt u nét zo goed verzekerd blijven dan dat u op dit moment bent. Ook wilt u dat het overstappen naar een nieuwe verzekeraar zonder problemen en veel moeite gaat.

Allereerst is het belangrijk om goed te kijken of uw zorgverzekering nog aansluit bij uw wensen en eisen. Vervolgens gaat u verschillende verzekeringen vergelijken welke u selecteert op uw eisen en de maandpremie. Zorg ervoor dat u uw oude zorgverzekering vóór 31 december van het jaar opzegt. Dit kan al met een simpel telefoontje, dus veel moeite kost  u dit niet. U heeft vervolgens nog tot 1 februari van het volgende jaar om een nieuwe verzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar.

Uw huidige zorgverzekeraar mag u niet weigeren uw zorgverzekering op te zeggen. Als u bewijs wilt hebben van uw opzegging, dan is het aan te bevelen een brief te sturen in plaats van te bellen. Zorg er dan wel voor dat u uw brief ruim voor de 31e december verstuurd, zodat de verzekeraar ook de gelegenheid krijgt om uw verzekering op te zeggen. Denk er wel goed om dt het uw eigen verantwoordelijkheid is om uw verzekering op te zeggen. Soms gaan mensen er vanuit dat de nieuwe verzekeraar dit voor ze doet, maar dat is niet juist. U kunt dan in de vervelende situatie terecht komen dat u twee verzekeringen heeft afgesloten.