Is een aanvullende zorgverzekering nodig of niet?

Een basiszorgverzekering dekt niet alles. Daarom kun je bovenop de basiszorgverzekering aanvullende zorgverzekeringen afsluiten. Heb of verwacht je hoge ziektekosten, dan kun je daarvoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Verwacht je bijvoorbeeld problemen met je gebit? Dan kun je je extra bijverzekeren voor de tandartskosten. Maar ook voor zorg in het buitenland, speciale therapieën, bezoek aan kuuroorden en dergelijk kun je aanvullende verzekeringen afsluiten.

Ben je helemaal gezond en heb je weinig zorg nodig? Dan is een aanvullende zorgverzekering niet nodig. Alle noodzakelijke zorg wordt namelijk vanuit de normale zorgverzekering vergoed. Mocht je dan onverwacht toch meer zorg nodig hebben, dan draai je zelf voor de kosten op.

Hoeveel zekerheid je wilt (en wat je daarvoor wilt betalen), bepaal je helemaal zelf. Sport je veel, dan is het risico op een blessure vrij groot. Een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie is dan zeker aan te raden. Moeten je kinderen (waarschijnlijk) een beugel? Neem dan een aanvullende verzekering voor orthodontie. Of zo’n aanvullende verzekering voor jou de moeite waar is kun je simpel zelf uitrekenen. Reken uit welke kosten je kwijt bent aan de fysiotherapeut en weeg dat af tegen de extra premie voor een eventuele aanvullende verzekering.

Twijfel je of het wel of niet uit kan? Zet dan het geld dat je anders voor die aanvullende zorgverzekering kwijt zou zijn achteruit voor als je toch extra zorg nodig mocht blijken te hebben.

Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Een aanvullende zorgverzekering kun je bij elke ziektekostenverzekeraar afsluiten. De meesten bieden meerdere pakketten aan. Waar je dat doet, bepaal je helemaal zelf. Dat hoeft niet bij dezelfde verzekeraar als waar je de basiszorgverzekering hebt afgesloten. Zorgverzekeraars mogen je bij aanvullende verzekeringen echter wel weigeren of aanvullende voorwaarden stellen.

De basiszorgverzekering valt onder de Zorgverzekeringswet, aanvullende zorgverzekeringen echter niet. Zorgverzekeraars mogen derhalve zelf bepalen wat ze aanbieden en tegen welke voorwaarden. Ze kunnen bijvoorbeeld een hogere premie vragen als je ouder bent of een bepaalde ziekte hebt. Ook mogen ze je voor een aanvullende verzekering weigeren.

Je ziektegeschiedenis geheel of gedeeltelijk verzwijgen is echter ook geen optie. Je ben namelijk wettelijk verplicht dit te melden bij de zorgverzekeraar.

Aanvullende voorwaarden

Zorgverzekeraars mogen voor een behandeling zowel voor de basisverzekering als de aanvullende zorgverzekering aanvullende voorwaarden stellen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je eerst toestemming van de zorgverzekeraar moet hebben voordat de behandeling plaats mag vinden.

Zodra je eenmaal toestemming voor een bepaalde behandeling hebt blijft die gelden, ook in het geval je overstapt naar een andere zorgverzekeraar, mits deze die zorg ook vergoedt uiteraard. Voor aanvullende zorg geldt dit echter niet. Deze toestemming moet daarom altijd schriftelijk gebeuren en nooit via de telefoon.

Beperkte vergoeding

Een aanvullende zorgverzekering betekent niet automatisch dat alle zorgkosten ook door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Vaak geldt er namelijk een maximum vergoeding of een maximum aantal behandelingen. Als je meer hulp nodig hebt dan dat maximum, dan zul je zelf alsnog bij moeten betalen.

Opzeggen aanvullende zorgverzekering

In de meeste gevallen hebben aanvullende zorgverzekeringen een looptijd van een jaar. Je kunt ze derhalve per jaar opzeggen. Een zorgverzekeraar kan, als je de premies altijd op tijd betaalt, de zorgverzekering niet zomaar opzeggen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.