Goedkoopste zorgverzekering

De zorgverzekering is één van de duurste verzekeringen die je als particulier persoon in Nederland verplicht dient af te sluiten. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat iedereen graag de goedkoopste zorgverzekering wenst af te sluiten, maar hoe gaat dat precies in z’n werk en is er wel een verschil in kostprijs tussen de diverse zorgverzekeraars die de basisverzekering aanbieden? Wil je graag voldoen aan de wettelijke verplichting die geldt voor de basisverzekering, maar wil je tevens ook verzekerd zijn van een zo laag mogelijke zorgpremie? In dat geval vertellen we je in dit artikel graag alles wat je moet weten over het afsluiten van de goedkoopste zorgverzekering.2014-2015 - Independer Zorg 500x500 Sharon I

Hoe de goedkoopste basisverzekering afsluiten?

Veel Nederlanders die op het punt staan om de basisverzekering af te sluiten denken dat deze overal even duur is. Op zich is dit ook een beetje logisch omdat het gaat om een verzekering met een verplicht karakter. Bijgevolg is de inhoud (grotendeels) vastgesteld en dus niet onderhevig aan de verzekeraar van je keuze. Dat geldt echter wel voor de zorgpremie. Hoewel er ook hiervoor uiteraard wettelijke bepalingen gelden is deze niet vastgesteld. Daarnaast is de hoogte van de zorgpremie ook niet enkel afhankelijk van de zorgverzekeraar van je keuze, maar kan ook het eigen risico het bedrag dat je moet betalen beïnvloeden. Om er zeker van te zijn dat je de goedkoopste zorgverzekering afsluit is het dus van essentieel belang om met al deze factoren rekening te houden. Doe je dat niet, dan kan het zomaar gebeuren dat je maandelijks een bepaald bedrag teveel zal betalen voor jouw zorgpremie en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.

Wat met het eigen risico van mijn zorgverzekering?

Net zoals bij andere verzekeringen het geval is krijgt de verzekeringnemer ook in het geval van de zorgverzekering te maken met een eigen risico. Dat risico omvat een bepaald bedrag dat je eerst zelf zal moeten betalen vooraleer je op een tussenkomst van je zorgverzekeraar zal kunnen rekenen. Ook het eigen risico van de basisverzekering is niet wettelijk vastgesteld en dus vaak afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de verzekeringnemer. Wil deze vanaf de eerste euro een terugbetaling ontvangen (theoretisch dan, want in de praktijk dien je altijd rekening te houden met een variabel minimum aan eigen risico) dan zal de zorgpremie een stuk hoger liggen dan wanneer je bijvoorbeeld de eerste 500 euro medische kosten zelf wenst in te dekken.

Hoe dan ook is het bij het bepalen van het eigen risico steeds een goed idee om eerst even een inschatting te maken van de medische kosten waar je op korte termijn mee geconfronteerd kan worden. Dat is uiteraard niet zo eenvoudig omdat er altijd een beetje giswerk bij komt kijken. Toch kunnen verschillende factoren het risico op medische kosten verhogen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan gevaarlijk werk, roken, overmatig alcoholgebruik, vele uren onderweg waardoor de kans op een ongeval groter is, etc. Uiteraard spelen ook andere factoren zoals bijvoorbeeld de leeftijd van de verzekeringnemer een belangrijke rol. Hoe dan ook, wil je echt de goedkoopste zorgverzekering afsluiten, dan zal je toch moeten proberen om het eigen risico zo hoog mogelijk te leggen.

Wat wanneer ik de zorgpremie niet kan betalen?

Jammer genoeg is het ook vandaag de dag nog steeds zo dat lang niet iedereen zomaar in staat is om de vaak erg dure zorgpremie zomaar te betalen. Wanneer je slechts over een beperkt inkomen beschikt en je reeds te maken krijgt met hoge permanente kosten zoals water, elektriciteit, eten en drinken, benzine en ga zo maar door kan het vaak alles behalve voor de hand liggend zijn om ook nog eens de dure zorgpremie te betalen. Gelukkig bestaat er in Nederland ook nog zoiets als de zorgtoeslag. Deze toeslag zorgt er voor dat je een bepaald bedrag per jaar ontvangt waarmee je een stukje van de zorgpremie moet kunnen betalen. Op deze manier wordt de impact van de verzekeringspremie op je financiële situatie gevoelig verlaagd en wordt het voor iedereen, ook voor mensen met een beperkter inkomen perfect mogelijk om te voldoen aan de wettelijke verplichting met betrekking tot het afsluiten van de basisverzekering.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.