Geen eigen bijdrage voor hoortoestel kinderen

Vanaf 1 januari 2016 hoeft er voor kinderen t/m 18 jaar geen eigen bijdrage meer betaald te worden voor een hoortoestel. Dit is besloten door minister Schippers op verzoek van diverse partijen: Stichting Hoormij, enkele patiëntenverenigingen, NVVS en alle leden van de Tweede Kamer. Tot 1 januari 2016 blijft de eigen bijdrage van 25% bestaan. Helaas is de nieuwe wijzing niet van toepassing op volwassenen. Deze maatregel kost de overheid 300.000 euro per jaar extra.

Invoering eigen bijdrage hoortoestel kinderen in 2013 opmerkelijk

De eigen bijdrage van 25% voor een hoortoestel is in 2013 ingevoerd voor zowel kinderen als volwassenen. Het is opmerkelijk dat destijds ook een eigen bijdrage is ingevoerd voor kinderen, omdat in Nederland kinderen onder de 18 jaar nog geen zorgpremie betalen en ook geen eigen risico. De eigen bijdrage werpt voor ouders een drempel op om voor hun kinderen een hoortoestel aan te schaffen. Ook bestaat het risico dat er een ontwikkelingsachterstand bij kinderen ontstaat wanneer ze niet op tijd een hoortoestel krijgen. Daarom is besloten de eigen bijdrage voor kinderen vanaf 1 januari 2016 af te schaffen.

Diverse audiciens vergoeden eigen bijdrage

Mocht het zo zijn dat u nog voor 1 januari een hoortoestel voor uw kind moet aanschaffen, dan zijn er diverse audiciens die u tegemoet komen. Voorbeelden zijn: Schoonenberg Hoorcomfort, Specsavers, Hans Anders, Beter Horen en Van Boxtel. Deze audiciens vergoeden de volledige eigen bijdrage. Dit is de danken aan de belangenverenigingen voor doven en slechthorenden die gezamenlijk een brandbrief hebben gestuurd naar alle audiciens met daarin het verzoek een overgangsregeling te treffen tot 1 januari 2016. Helaas zijn er ook audiciens die nog geen gehoor hebben gegeven aan de brandbrief zoals audicien HoorProfs. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat zorgverzekeraars een duit in het zakje willen doen tot eind 2015.

Verschil eigen bijdrage en eigen risico

Het eigen risico betreft de zorgkosten zie u verplicht bent om als verzekerde te betalen. Het is mogelijk om een hoger eigen risico te kiezen in ruil voor korting op uw zorgpremie. Het eigen risico verschilt per jaar. De eigen bijdrage is het bedrag dat u zelf moet betalen voor bepaalde zorgkosten. Bij een hoorapparaat is dit 25%. Het andere deel, 75%, wordt door de verzekeraar betaalt. Nu kunt u ervoor kiezen om de eigen bijdrage aanvullend mee te verzekeren. Onder welke aanvullende zorgverzekering dit valt is per verzekeraar verschillend. Vanaf 1 januari 2016 vervalt de eigen bijdrage voor een hoortoestel voor kinderen, voor volwassenen blijft de 25% eigen bijdrage bestaan.

Uitleg kosten berekenen aanschaf hoorapparaat vanaf 1 januari 2016

Kinderen

Rekenformule
Aanschafprijs hoorapparaat – eigen risico = vergoeding zorgverzekeraar
Aanschafprijs hoorapparaat – vergoeding zorgverzekeraar = bedrag zelf te betalen

Voorbeeld aanschaf hoorapparaat van € 1000
Wanneer u nog niet uw eigen risico hebt gebruikt: € 1000 – € 375 = € 625 betaalt uw zorgverzekeraar, € 375 betaalt u zelf

Volwassenen

Rekenformule
Aanschafprijs hoorapparaat x 0,75 – eigen risico = vergoeding zorgverzekeraar
Aanschafprijs hoorapparaat – vergoeding zorgverzekeraar = bedrag zelf te betalen

Voorbeeld aanschaf hoorapparaat van € 1000
Wanneer u nog niet uw eigen risico hebt gebruikt: € 1000 x 0,75 – € 375 = € 375 betaalt uw zorgverzekeraar, € 625 betaalt u zelf

Zoals u kunt zien is de afschaffing van de eigen bijdrage voor hoortoestellen voor kinderen een goede zaak en een flinke lastenverlichting voor ouders.

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.