Hebben al die besparingen op de zorgkosten (behandelingen en medicijnen) uit de basisverzekering wel of geen zin?
De Algemene Rekenkamer kwam onlangs met een rapport over de pakketmaatregelen en daaruit blijkt dat het schrappen van behandelingen en medicijnen uit de basisverzekering minder besparingen oplevert dan is beoogd.
Geen besparing van een half miljard, maar slechts 250 miljoen
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) had verwacht dat in de periode 2008-2013 de maatregelen (het schrappen van behandelingen) een half miljard euro besparingen zouden hebben opgeleverd, dit blijkt nu slechts 250 miljoen euro te zijn, dan is dus slechts de helft. De afgelopen jaren zijn er diverse behandelingen en medicijnen uit de basisverzekering geschrapt zoals de anticonceptiepil vanaf 21 jaar, cholesterolverlagers, antidepressiva en slaapmiddelen. Dit schrappen leverde veel minder besparing op dan het VWS had verwacht.
Enkele voorbeelden van bezuinigingen op medicijnen
Cholesterolverlagers
Beoogde besparing: 97 miljoen euro
Werkelijke besparing: 18 miljoen euro
Vruchtbaarheidsbehandelingen
Beoogde besparing: 30 miljoen euro
Werkelijke besparing: 18,5 miljoen euro
Maagzuurremmers
Beoogde besparing: 58 miljoen euro
Werkelijke bsparing: 25 miljoen euro
Antidepressiva
Op antidepressiva werd helemaal geen besparing gerealiseerd, dit terwijl minister Schippers had gerekend op een besparing van 21 miljoen euro.
Het stopzetten van vergoedingen die het gevolg waren van het terugdringen van behandelingen uit de basisverzekering zorgde in Nederland voor veel ophef. Nu gebleken is dat het schrappen van vergoedingen minder oplevert dan het ministerie van VWS gehoopt had is het maar de vraag of het bezuinigingsdoel van het kabinet, vanaf 2017 jaarlijks 225 miljoen besparen, wordt gehaald. De Algemene Rekenkamer is van mening dat zolang de opvolging van de verbeterplannen nog vrijblijvend is de raming van het kabinet 225 miljoen euro per jaar te willen besparen niet haalbaar is.
Geen duidelijke verklaring voor tegenvallende besparing op de zorgkosten
Een duidelijke verklaring voor de tegenvallende besparing op de zorgkosten hebben de rapporteurs van de Algemene Rekenkamer niet, wel hebben ze een vermoeden dat het te maken heeft met de veranderde zorgvraag, overschatting van de aanvankelijke besparingen en substitutie naar andere zorg uit de basisverzekering (basispakket).
Hoe nu verder?
Minister Edith Schippers zou graag willen dat er niet alleen maar wordt gekeken naar de behandeling die een patiënt krijgt, maar ook naar de patiënt zelf. Verzekerden zouden alleen aanspraak op zorg moeten kunnen maken wanneer dit effectief en doelmatig is. Zodoende kan er bespaard worden op de totale kosten terwijl er toch meer behandelingen vergoed worden. De Algemene Rekenkamer denkt dat wanneer gepast gebruik door het Zorginstituut afgedwongen zou worden en dit wordt gecombineerd met het nemen van pakketmaatregelen door de minister van VWS dit kan zorgen voor het beheersen van de zorguitgaven.