De keuze van het eigen risico bij een zorgverzekering is bijzonder belangrijk. Veel verzekeringnemers onderschatten deze keuze en besteden er dan ook maar weinig aandacht aan, maar dat is niet zo verstandig. De keuze van de zorgverzekering is zo belangrijk omdat ze grotendeels bepalend is voor de zorgpremie die je maandelijks zal moeten ophoesten. Hoe hoger het eigen risico van de verzekering in kwestie, des te lager de maandelijks te betalen premie. Omgekeerd zorgt een beperkt eigen risico voor een hogere verzekeringspremie die dient te worden betaald. Het mag dus in ieder geval duidelijk zijn dat je keuze op dit vlak bijzonder belangrijk is. Daarnaast kan je het bedrag dat je zelf moet betalen bij een medisch schadegeval niet zomaar veranderen waardoor je keuze eigenlijk vastligt voor een langere periode. Wil je hier graag meer over weten? We vertellen je in dit artikel graag alles over het eigen risico bij de zorgverzekering.
Wanneer kiezen voor een beperkt eigen risico?
De meeste verzekeringnemers willen uiteraard graag kunnen genieten van een beperkt eigen risico. Dit zorgt er voor dat er in het geval van een medisch voorval slechts een beperkte hoeveelheid kosten zelf betaald moeten worden. Dat is interessant, maar zoals in de inleiding aangegeven zorgt dit wel voor een hogere verzekeringspremie. In dit geval is het eigenlijk essentieel om te proberen in te schatten hoe groot het risico is dat je te maken zal krijgen met hoge medische kosten. Uiteraard is dat niet zo makkelijk, in tegendeel. Het leven zit vol verrassingen en het gevaar schuilt tegenwoordig letterlijk achter iedere hoek, dus hoe kan je dan het risico inschatten? Natuurlijk zal je dat nooit helemaal kunnen, maar wat je wel kan doen is bijvoorbeeld rekening houden met hoe gezond (of juist niet) je leeft, of je een groot risico loopt op de weg, of je gevaarlijk werk doet en ga zo maar door. Al deze verschillende factoren kunnen het risico op medische kosten aanzienlijk verhogen en maken het interessanter om te kiezen voor een lager eigen risico en een hogere verzekeringspremie.
Wanneer kiezen voor een groter eigen risico?
Veel mensen hebben iedere maand opnieuw de grootst mogelijke moeite om te voldoen aan de vaste kosten die het dagelijks leven met zich meebrengt. Dat geldt misschien wel in het bijzonder voor het betalen van de zorgpremie. Hoewel de basisverzekering bijzonder interessant is en veel mensen er jaarlijks van gebruik moeten maken is het wel één van de duurste verzekeringen die je in Nederland kan afsluiten. Net omwille van deze reden wordt er steeds vaker voor gekozen om het eigen risico aanzienlijk op te trekken. De verzekeringnemer blijft op die manier verzekerd tegen de hoogst mogelijke medische kosten, maar kan terwijl toch rekenen op een financieel interessante zorgpremie. Let wel, wanneer je echt geen mogelijkheid ziet om deze hoge kosten te betalen omdat je bijvoorbeeld over een erg beperkt inkomen beschikt, dan is het steeds mogelijk om de zorgtoeslag aan te vragen. Deze toeslag is er speciaal voor lage inkomens en biedt u een gedeeltelijke terugbetaling van de te betalen zorgpremie.
Wat moet ik kiezen?
Na het lezen van dit artikel mag het duidelijk zijn dat de keuze van het eigen risico eigenlijk een persoonlijke keuze is. Niemand kan voor jou uitmaken hoe hoog of hoe laag jouw eigen risico moet komen te liggen. Probeer goed te kijken naar je financiële situatie, maar probeer ook rekening te houden met het risico op medische bijstand in de nabije toekomst. Alleen door met deze twee factoren rekening te houden zal je uiteindelijk een goede balans vinden tussen enerzijds een beperkte verzekeringspremie en anderzijds een relatief snelle tussenkomst door je zorgverzekeraar.