Besparen op een Second opinion

Veel patiënten willen graag een second opinion, maar weten niet hoe ze die moeten vragen of vergoed kunnen krijgen. Dat blijkt uit een enquête van Best Doctors, waarvan de resultaten vandaag verschijnen. Een second opinion blijkt in veel gevallen duizenden euro’s aan behandelkosten te besparen.

Best Doctors vroeg bijna 700 patiënten met rugklachten en prostaatkanker, twee veel voorkomende kwalen, naar hun ervaringen met second opinions. Onder prostaatkankerpatiënten (de grootste patiëntengroep in het onderzoek) kiezen slechts 3 van de 10 voor een second opinion. Van de mensen die dat niet deden, geeft drie kwart aan dat hij niet weet hoe het werkt, of het onderdeel van het verzekeringspakket is en bij wie ze terecht kunnen.

Een wijziging van de behandeling bespaart gemiddeld ruim 5000 euro per patiënt aan kosten, becijferde Mediquest op verzoek van Best Doctors. Uit eerder onderzoek in dossiers van Best Doctors bleek dat een second opinion in ruim een kwart van de gevallen leidde tot een andere diagnose en bij 41 procent tot een andere behandeling. ,,Dat betekent niet dat artsen slecht zijn,” zegt Léon Kempeneers, directeur Benelux, Centraal & Oost-Europa bij Best Doctors. ,,Vaak wordt een diagnose bevestigd. Hoewel er ook voorbeelden zijn waarbij een andere behandeling of diagnose levensreddend is geweest.”

Bron: AD

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.