Aanvullende zorgverzekering nodig of overbodige luxe?

Een aanvullende zorgverzekering is volgens sommige mensen overbodig, maar is dat voor iedereen echt overbodige luxe? Nee, natuurlijk niet! Hieronder 5 redenen waarom de aanvullende zorgverzekering wel nodig is.

Reden 1: Zorg is duur en de basiszorgverzekering beperkt
Zorg is heel duur. Neem bijvoorbeeld de kosten van een fysiotherapeut. Dat kost je zo € 30 of € 35 per keer, als het niet meer is. De vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering is echter beperkt. Heb je echt fysiotherapie nodig, dan heb je daar doorgaans niet genoeg aan. Bij veel aandoening is het namelijk nodig om elke week bepaalde oefeningen onder deskundige begeleiding te doen. Op die manier ben je zo door je 9 behandelingen vanuit het basispakket heen. Krijg je datzelfde jaar weer last van dezelfde aandoening omdat je te vroeg bent gestopt met de therapie, dan moet je de rest van de behandelingen zelf betalen. Alleen als je een chronische aandoening hebt krijg je vanaf de 21e behandeling de volledige kosten vergoedt. De rest zul je dus zelf moeten ophoesten.

Reden 2: Blijf je daadwerkelijk gezond?
Er wordt vaak gezegd dat als je gezond bent, je geen aanvullende verzekering nodig hebt. In principe klopt dat natuurlijk wel, maar ook al ben je nu gezond, dat wil niet zeggen dat je dat ook blijft. Ook een ongeluk zit in een klein hoekje, bijvoorbeeld in het verkeer of op het werk. De kosten voor de huisarts en het ziekenhuis zijn wel gedekt, maar aanvullende zorg in de meeste gevallen maar beperkt. Kun je dat dan niet zelf betalen, dan heb je dus een probleem. Dan zou je maar wat blij zijn met een aanvullende zorgverzekering.

Reden 3: Steeds minder vergoed vanuit de basisverzekering
Het basispakket van de zorgverzekering wordt ieder jaar verder uitgekleed. Er wordt steeds minder vergoed. Soms komt er iets bij, maar in de meeste gevallen gaat er iets uit. Bijvoorbeeld hoortoestellen werden eerst vergoed, maar vanaf 2013 betaal je zelf 25%. Ook voor veel medicijnen betaal je tegenwoordig een eigen bijdrage. Een aanvullende zorgverzekering biedt in zulke gevallen uitkomst.

Reden 4: Stel de tandarts niet uit
Niet iedereen heeft een aanvullende tandartsverzekering nodig. Heb je een goed gebit? Kijk naar het verleden. Heb je een goed gebit en weinig problemen bij de tandarts gehad, dan zal dat ook het volgend jaar nog wel zo zijn, zolang je het gebit maar goed onderhoud. Heb je toch problemen met je gebit, maar geen aanvullende tandartsverzekering, dan stel de het bezoek aan de tandarts misschien liever een jaartje uit. Met alle gevolgen van dien. Kijk daarom goed naar welke vergoeding je denkt nodig te hebben, al is het € 100 of € 1000. Pas daar je verzekering op aan.

Reden 5: Maatwerk met een aanvullende verzekering
Oververzekerd zijn is natuurlijk ook niet nodig. Het voordeel van aanvullende zorgverzekeringen is dat je zelf kunt bepalen welke risico’s je zelf wilt lopen en welke risico’s je vergoedt wilt hebben. Er zijn bijvoorbeeld speciale 55-plussers polissen met extra vergoedingen voor mantelzorg, loophulpmiddelen, hoortoestellen, brillen en dergelijke. Je kunt dan precies die vergoedingen uitkiezen die je zelf denkt nodig te hebben. Neem je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor zorg binnen Europa, dan kun je weer besparen op je reisverzekering.

Wat met je nu doen?
Of een aanvullende zorgverzekering nodig is hangt dus volledig van je gezondheid af en hoeveel risico’s je zelf wilt of kunt lopen. Stel een lijst op met dingen die je zeker nodig hebt, welke je denkt nodig te hebben en welke risico’s je wilt of kunt nemen. Met een speciale zorgvergelijker kun je dan precies de aanvullende verzekering kiezen die aan je wensen voldoet.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.