Wanneer je 18 jaar wordt is het tijd voor je eerste eigen zorgverzekering. Tot 18 jaar ben je gratis meeverzekerd met je ouders, zodra je 18 bent moet je zelf een zorgverzekering gaan afsluiten. Het afsluiten is zo gedaan, het belangrijkste is dat je de juiste zorgverzekering kiest.
Basisverzekering
Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Een basisverzekering dekt de belangrijkste zorg zoals een bezoek aan een huisarts of ziekenhuis. Ook worden de meeste medicijnen vergoed.
Welke basisverzekeringen zijn er?
Je kunt kiezen voor een restitutie- of naturaverzekering. Het verschil zit hem in de vrijheid van het kiezen van zorgaanbieders. Er zijn verzekeraars die de verschillende basisverzekeringen net iets anders noemen.
Bijvoorbeeld:
Univé: Geregeld en Vrij
CZ: Zorgbewustpolis, Zorg-op-maatpolis, Zorgkeuzepolis
Zilveren Kruis: Basis Budget, Basis Zeker, Basis Exclusief
OHRA: Basisverzekering met Vrije zorgkeuze
VGZ: VGZ Goede Keuze, VGZ Ruime Keuze, VGZ Eigen Keuze
Restitutie
Bij een restitutieverzekering mag je zelf bepalen naar welke zorgaanbieder je gaat. Een restitutiepolis is daarom wel duurder dan een naturapolis.
Natura
Bij een naturaverzekering moet je rekening houden gecontracteerde zorgaanbieders. Dit zijn zorgaanbieders die een contract hebben met de verzekeraar waar je een zorgverzekering afsluit.
Budget
Steeds meer verzekeraars bieden nog een derde optie als basisverzekering, de zogenaamde budgetpolis. Pas hier wel mee op. Een budgetpolis kan duur uitvallen wanneer je gebruik maakt van bepaalde vormen van zorg. Bij een budgetpolis krijg je vaak ook weinig vergoeding als het gaat om niet-gecontracteerde zorgverleners.
Eigen risico
Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen alvorens je zorgkosten vergoed krijgt. Het eigen risico is wettelijk vastgesteld. Dit bedrag verandert ieder jaar. Het eigen risico kun je verhogen. Kies je voor een hoger eigen risico, dan betaal je een lagere premie. Omdat de meeste jongeren weinig of geen zorg gebruiken kan het voordelig zijn als jongere om het eigen risico te verhogen. Maar hier kleeft wel een nadeel aan. Wanneer je te maken krijgt met (onverwacht) hoge zorgkosten, dan dien je daarvan zelf een groter deel te betalen.
Aanvullende verzekeringen
Een basisverzekering dekt alleen de belangrijkste zorg en dus niet alle zorgkosten. Wanneer je meer zorgkosten wilt verzekeren kun je kiezen voor een of meerdere aanvullende verzekeringen. Iedere verzekeraar heeft verschillende aanvullende verzekeringen waar je uit kunt kiezen. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld kosten voor fysiotherapie, tandarts en zorg in het buitenland aanvullend te verzekeren. Bij sommige verzekeraars krijg je extra korting wanneer je twee of meerdere aanvullende verzekeringen afsluit.
Kan ik korting op mijn zorgverzekering krijgen?
Ja, er zijn zelfs verschillende manieren om korting op je zorgverzekering te krijgen. Zo zijn er verzekeraars waar je een welkomstkorting krijgt wanneer je een zorgverzekering afsluit. Er zijn ook verzekeraars die korting geven wanneer je meerdere verzekeringen bij een verzekeraar afsluit. Vaak is het ook mogelijk om te kiezen voor collectiviteitskorting. Deze korting krijg je wanneer je bijvoorbeeld lid bent van een belangenvereniging, sportclub of via je werkgever.
Premies en voorwaarden vergelijken
Voordat je een zorgverzekering kiest is het verstandig premies en voorwaarden van zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken, dat loont echt. Lees ook reviews over de verschillende verzekeraars. Kijk hierbij vooral naar recente reviews.
Zorgverzekering regelen
Bij de meeste verzekeraars kun je direct online al je verzekeringszaken regelen. Zo kun je bijvoorbeeld online een declareren, de stand van je eigen risico bekijken of wijzigingen van je persoonsgegevens of verzekering doorgeven. Inloggen kan over het algemeen meteen met een DigiD code of een account dat je kunt aanmaken bij de verzekeraar.
Zorgtoeslag aanvragen
Wanneer je 18 jaar of ouder bent is de zorgverzekering niet meer gratis en daarom is het mogelijk dat je recht hebt op zorgtoeslag. De hoogte van de zorgtoeslag is onder andere afhankelijk van je toetsingsinkomen en of je wel of niet een toeslagpartner hebt. De hoogte en eisen waaraan je moet voldoen zijn ieder jaar anders.