15 Tips voor het vinden van de juiste zorgverzekering

Het is lang niet voor iedereen meteen even duidelijk waar je op moet letten bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering of bij het overstappen van zorgverzekeraar. Je wilt natuurlijk een zorgverzekering die bij je past: je wilt niet teveel betalen, maar je wilt ook de juiste dekking voor jouw situatie. Hieronder een aantal tips voor het kiezen van de voor jou juiste zorgverzekering.

Tip 1: Is een naturapolis iets voor jou?

Vind je het niet belangrijk om zelf je zorgverlener te kunnen kiezen? Neem dan een naturapolis. Die is meestal goedkoper dan een restitutiepolis. Bij een naturapolis vergoedt de zorgverzekeraar in natura: zij bepalen bij welke zorgverlener je terecht kunt. Je hebt dus minder keuze, maar betaalt ook minder premie. Bij een restitutiepolis heb je wel die keuzevrijheid. Voor spoedeisende hulp kun je bij beide polissen uiteraard bij elk ziekenhuis terecht.

Bedenk goed of je echt zelf je zorgverlener wilt kiezen. Wil je dat niet, dan kun je veel geld besparen.

Tip 2: Sluit online je verzekering af

Ook met een basiszorgverzekering kun je al veel geld besparen. Elke zorgverzekeraars moeten dezelfde dekking in de basisverzekering bieden, maar de prijzen kunnen behoorlijk uiteen lopen. Vergelijk online de prijzen, het kan je soms meer dan € 100 per jaar schelen. Er zijn vele websites waar je makkelijk de prijzen online kunt vergelijken. Het loont zeker de moeite.

Wil je niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar, sluit dan toch online je zorgverzekering opnieuw af. Ook dit kan je vaak korting opleveren.

Tip 3: Neem alleen een aanvullende verzekering als het moet

Sluit niet ‘voor de zekerheid’ een aanvullende verzekering af. Bepaal vooraf voor jezelf of je hier ook daadwerkelijk gebruik van zal gaan maken of verwacht te moeten maken. Bekijk ook of dat niet al vanuit het basispakket wordt vergoed, zoals een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis.

Veel mensen nemen tegenwoordig een extra verzekering voor fysiotherapie. Voor de meeste mensen zijn 6 tot 10 behandelingen voldoende. Voor die mensen is het vaak voordeliger om de (extra) behandelingen zelf te betalen.

Ook als je bijvoorbeeld een bril draagt of steunzolen nodig hebt is het niet altijd vanzelfsprekend dat je je daarvoor extra moet verzekeren. Ga eerst eens na hoeveel zorg je het komend jaar daadwerkelijk nodig denkt te hebben. Vergelijk die kosten met de kosten van een aanvullende verzekering en je ziet direct of die extra verzekering nodig is of niet.

Tip 4: Betaal zelf de tandarts

Als je niet veel gebruik hoeft te maken van de tandarts, dan is het voordeliger om die kosten zelf te betalen. Hierop kun je veel besparen. Kijk hierbij ook naar het verleden en wat je het komende jaar verwacht. Met een gezond gebit en 2 controlebeurten per jaar is het voordeliger om het zelf te betalen.

Tip 5: Kijk ook bij een andere zorgverzekeraar

De basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen hoeven niet bij dezelfde zorgverzekeraar afgesloten te worden. Kijk daarom bij zowel de basis- als de aanvullende zorgverzekering altijd bij meerdere aanbieders. Vergelijk de prijs, maar vooral ook wat er wordt vergoed. Kies wat het beste bij je past, waar dat ook is.

Tip 6: Kies voor een hoger eigen risico

Als je een hoger eigen risico neemt betaal je minder premie. Voor 2016 is het verplichte eigen risico € 385. Dat kun je vrijwillig verhogen tot maximaal € 885, waardoor je per jaar zo’n € 240 kunt besparen op je premie. Ondanks deze forse besparing durft toch slechts 11% van de verzekerden dit risico te nemen. Jammer, vooral als je toch geen gebruik maakt van dit eigen risico. Ga voor jezelf eens na of je daadwerkelijk meer dan die € 240 per jaar aan eigen risico betaalt. Zo niet, dan kan dit voor jou dus uit.

Tip 7: Sluit een collectieve verzekering af

Via diverse werkgevers, verenigingen en ledenorganisaties is het mogelijk om je collectief te verzekeren. Hierdoor betaal je doorgaans een (veel) lagere premie. Soms betaalt ook de werkgever nog een deel van de premie. Toch is een collectieve verzekering niet altijd het goedkoopst of het best. Sluit je daarom niet blindelings aan, maar vergelijk het met je eigen verzekering. Kijk niet alleen naar de te betalen premie, maar zeker ook naar de voorwaarden en de vergoedingen.

Tip 8: Kijk ook naar de kwaliteit

Iedereen wil natuurlijk zo min mogelijk premie betalen. Laat je daardoor echter niet (mis-)leiden. De dekking, de klantenservice en het op tijd uitbetalen van de nota’s is minstens zo belangrijk. Kijk daarvoor eens maar de ervaringen van anderen.

Tip 9: Goed opzeggen is belangrijk

Ga je voor 1 januari overstappen van zorgverzekeraar, dan wordt de oude verzekering meestal door de nieuwe verzekeraar opgezegd.  Je kan ook vóór 1 januari je oude zorgverzekeraar opzeggen terwijl je nog tot 1 februari een nieuwe zorgverzekeraar kunt kiezen. Je moet dan wel zelf je oude zorgverzekeraar op tijd opzeggen, dus voor 1 januari. De nieuwe zorgverzekering wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari geldig, mits je die voor 1 februari afsluit. Heb je niet voor 1 januari opgezegd, dan zul je nog een jaar bij de oude zorgverzekeraar moeten blijven.

Tip 10: Verzekeringen hoeven niet gelijk te zijn

Het is niet altijd het meest verstandig om een gezamenlijke zorgpolis te kiezen voor jou en je partner. Iedereen kan namelijk andere zorg nodig hebben. Het pakket dat voor de ene goed is, is dat niet automatisch voor de ander ook. Hoe zit het bijvoorbeeld met het gebit? Of een bril? Niet iedereen is gelijk, dus heb je (waarschijnlijk) ook niet dezelfde zorg nodig. Breng daarom voor iedereen de noodzakelijke en waarschijnlijke zorg in kaart en zoek dan naar een zorgverzekering met de beste dekking en het scherpste tarief.

Tip 11: Pasgeboren kindje? Direct aanmelden!

Heb je een pasgeboren kindje? Meld die dan binnen 4 maanden na de geboorte aan bij je zorgverzekeraar. Je kindje is dan automatisch gratis meeverzekerd. Meld je de baby niet aan, dan draai je zelf voor de kosten op. Dan worden ook de ziekenhuiskosten niet vergoed. Let hier dus op.

Tip 12: Ook voor je kind de beste polis

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de zorgpolis van (een van) de ouders. Hebben jij en je partner een andere zorgverzekering? Verzeker dan het kind mee met de meest uitgebreide zorgverzekering. Dit gebeurt niet automatisch, dat moet je zelf doen. Geef dit duidelijk aan bij de zorgverzekeraar.

Tip 13: Zorg in het buitenland

Kijk voor je naar het buitenland gaat of je voor ziektekosten bent verzekerd en wat precies wordt vergoed. Niet alles wordt automatisch vergoedt. Misschien heb je al een reisverzekering? Neem anders een aanvullende verzekering om alle kosten te dekken. Let er wel op dat je je niet dubbelverzekerd.

Tip 14: Vraag zorgtoeslag aan

Besparen op je premie is het eenvoudigst door het aanvragen van zorgtoeslag. Mensen met een lager inkomen kunnen deze tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering aanvragen. Hoeveel die toeslag precies is hangt af van de hoogte van je inkomen. Weet je niet of je in aanmerking komt? Vraag het dan gewoon aan.

Tip 15: Weet wat goed voor je is

Blijf altijd kritisch. Bekijk je eigen situatie goed en ga na hoe groot de kans is dat je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Of kun je beter het eigen risico verhogen? Geen enkele situatie is hetzelfde. Laat je niks wijsmaken, alleen jij weet wat het beste voor je is. Bekijk daarom altijd alle opties en neem een weloverwogen beslissing.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.